Fonts de Montserrat i indrets amb aigua

Portada del llibre de Montserrat.jpg

Títol: Fonts de Montserrat i indrets amb aigua

Autor: Joan Soler i Gironès

Edita: Farell Editors

Col·laboració: Patronat de la Muntanya de Montserrat. Generalitat de Catalunya

Any de publicació: Juny del 2017


 

EL LLIBRE

Montserrat, símbol identitari i far de Catalunya, és un parc natural, un santuari, un paisatge, uns camins, un patrimoni i molt més.  Aquest llibre vol donar a conèixer tot un recull de fonts i punts d’aigua que trobem a la muntanya i als municipis dels voltants a través de quinze itineraris, que  ens permeten descobrir tot el seu entorn, ple de curiositats. És una guia original, defuig de les guies excursionistes convencionals, ja que té com a fil temàtic l’aigua a la qual vol donar valor.  Les fonts, bassals, cisternes, les fonts mentideres i l’impressionant enginy hidràulic de les ermites, entre altres coses, posen de relleu l’empremta humana i ens mostren la necessitat d’abastament d’aigua en una muntanya mancada de recursos hídrics per la seva geologia.

IMG_5544.JPG

Presentació oficial a la Biblioteca Santa  Oliva d’Olesa de Montserrat. D’esquerre a dreta: L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedón; l’autor, Joan Soler Gironès; l’editor, Jordi Suades; i el prologuista, en Fede Fosalba

El llibre no és un estudi rigorós de les fonts montserratines, si més no, és un llibre d’itineraris pensat amb l’objectiu principal de donar a conèixer als caminants i encuriosits un recull d’un centenar de punts d’aigua de la muntanya i el seu entorn –més conegut o no- amb una breu descripció de les referenciades.

Des del rigor professional s’ha procurat mostrar la majoria de fonts inventariades, tot i així, és un llibre enfocat a la divulgació, però també hi ha punts d’aigua que s’han hagut de descartar per la dificultat d’accés i per la manca d’enllaç temàtic entre els itineraris. També, com és obvi i els lectors bé m’entendran, Montserrat és immens i és pràcticament impossible documentar tots els punts d’aigua del massís, per tant, no us penseu que aquí trobareu totes les fonts ja que n’hi ha moltes que i segur que algunes no hi ha estat mai ningú a causa de la frondositat montserratina. Puc afirmar que entre tots sols coneixem una minsa part de totes les surgències.

Per confeccionar el llibre ha calgut més de dos anys de treball de camp i recerca sobre el paper. El llibre s’organitza en 15 itineraris distribuïts principalment per zones. La primera meitat de les rutes està dedicada a l’interior del massís i els itineraris consegüents fan referència a les fonts situades a les zones perimetrals i a dins o als voltants dels nuclis de població que abracen la muntanya.

18954973_1378753215541855_72534530078197677_o

Públic de la presentació oficial