Guia excursionista. Olesa de Montserrat i entorns

Coberta

Títol: Guia excursionista. Olesa de Montserrat i entorns

Autor: Joan Soler i Gironès

Edita: Comunitat Minera Olesana Sccl

Any de publicació: Abril del 2012

Premis: XV Premi Recerca Vila d’Olesa


Trajectòria de la publicació:

 • Entrevista radiofònica a Olesa Ràdio (19/4/2012).
 • Presentació oficial a la Comunitat Minera Olesana SCCL. (21/4/2012).
 • Tertúlia radiofònica des de la Biblioteca Sta. Oliva d’Olesa de Montserrat. Olesa Ràdio (25/4/2012).
 • Presentació al Centre Excursionista de Terrassa (CET). (13/6/2012).
 • Presentació als actes de la diada nacional de Catalunya a Vacarisses (14-15/9/2012).
 • Presentació – tertúlia al Correllengua d’Olesa de Montserrat 2012 (10/10/2012).
 • Presentació a Associació Excursionista 4000 peus de Collbató. A Collbató (9/11/2012).
 • Presentació al Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (13/11/2012).
 • Presentació al Centre Excursionista de Catalunya a Barcelona (5/2/2013).
 • Entrevista radiofònica pel programa Via Verda de la ràdio “La Xarxa”. (10/2/2013).
 • Presentació al Col·lectiu Esparreguerí de Recerques a Esparreguera (16/2/2013).
 • Presentació a Casa de Cultura d’Abrera (20/4/2013)
 • Presentació a biblioteca Mestre Martí Tauler a Rubí (2/5/2013)
 • Presentació a Sant Feliu de Codines (8/11/2013)

El llibre:

La guia excursionista. Olesa de Montserrat i entorns. És un llibre d’itineraris inèdit a la vila olesana. Originàriament fou un treball de recerca de batxillerat engegat al 2009 i presentat al 2010 al XV Premi Recerca Vila d’Olesa en la categoria d’estudiants. Amb l’atorgament del premi local va obrir-se la via de la publicació, que es va fer realitat la diada de Sant Jordi de 2012. Fou editat per la Comunitat Minera Olesana SCCL amb el suport de l’ajuntament d’Olesa de Montserrat.

El terme d’Olesa de Montserrat i el seu entorn és molt ric, però a la vegada poc conegut pels catalans. Podem destacar com a punt molt rellevant l’ermita de St. Salvador de les Espases, destinació per excel·lència de tot excursionista. Però a través de la guia, intento promoure que la gent surti a explorar més enllà d’aquesta ermita i evitar alhora que el patrimoni caigui en l’oblit, per tant, quina era la millor manera per incentivar a la gent, doncs fent excursionisme.

La guia intenta ser un llibre interactiu perquè aquest fet sigui possible. Mitjançant 20 itineraris de 65 km, afegeixo informació patrimonial, tan natural com cultural perquè la gent es pugui anar documentant in situ, i a la vegada també incloc una dotzena de panoràmiques del paisatge per poder acabar fent un mapa visual. També hi ha un pròleg d’en Dani  Ramírez, meteoròleg de TV3 que va quedar captivat en veure l’obra.

Sobre les característiques geogràfiques i paisatgístiques d’Olesa, podria dir que és un territori ple d’història amb vestigis de dos castells de la Marca, tres ermites amb un extens llegat, masies de muntanya, tot combinat amb troballes de ceràmica àtica de Grècia, rastres de poblaments ibers, necròpolis medievals i milers de detalls més. No obstant, també remarcar un extens paisatge natural i geològic als peus de Montserrat amb una alta accidentalitat geogràfica, la falla de Ribes Blaves, molta diversitat geològica i més d’una quarantena de fonts o aiguaneixos, accentuant les aigües sulfuroses del balneari de la Puda de Montserrat.

El llibre intenta ser amè a través de la fotografia, la cartografia que s’hi representa i els dibuixos que li donen vida. Tot un territori recollit en 200 pàgines amb un disseny rústic i envellit expressament que dóna molt de joc ambientant-se a un quadern de camp. A dates de principis de maig les vendes superaven els 250 llibres sent bestseller local i al novembre del 2013, les vendes superaven els 850 exemplars. Actualment s’està apunt d’exhaurir.

La guia excursionista va ser publicada durant la diada de Sant Jordi del 2012, amb un èxit rotund, trencant fronteres i fent arribar exemplars a altres municipis catalans, a la diputació de Barcelona, al Consell Comarcal del Baix Llobregat, al Departament de Turisme de la Generalitat de Catalunya; i altres països com el Regne Unit, Alemanya, Polònia i Argentina. Un any després, la guia encara continua venent-se i ha cridat l’interès de ser presentat a Olesa de Montserrat, al Centre Excursionista de Terrassa, a Vacarisses, a Esparreguera, a Rubí, a Sant Feliu de Codines, a Collbató, a la Universitat Autònoma de Barcelona i al CEC (Centre Excursionista de Catalunya) a Barcelona. Fins i tot, ha sortit ressenyat per la Societat Catalana de Geografia i a la revista Vèrtex.


NOTÍCIES VÀRIES

Notícia al web de l'ajuntament d'Olesa de Montserrat sobre la presentació del llibre al Centre Excursionista de Cataluna. 5 de febrer del 2013

Notícia al web de l’ajuntament d’Olesa de Montserrat sobre la presentació del llibre al Centre Excursionista de Cataluna. 5 de febrer del 2013

Notícia de la presentació de la Guia al Centre Excursionista de Catalunya

Notícia de la presentació de la Guia al Centre Excursionista de Terrassa


RESSENYES

Ressenya del llibre feta per l'Àngel M. Hernández i Cardona per la revista

Ressenya del llibre feta per l’Àngel M. Hernández i Cardona per la revista “Vacarisses. Balcó de Montserrat”

Ressenya de la Guia d'Olesa a la revista Vèrtex número 246 feta per Joan Escalé. Pàgina 64

Ressenya de la Guia d’Olesa a la revista Vèrtex número 246 feta per Joan Escalé. Pàgina 64

Entrevista feta per Marina Guillemón per la revista

Entrevista feta per Marina Guillemón per la revista “Olesa Comerciants”

Ressenya del llibre per la Societat Catalana de Geografia, filial de l'IEC (Institut d'Estudis Catalans)

Ressenya del llibre per la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans).      (Prémer aquí per anar al web)


IMATGES

Presentació al Centre Excursionista de Catalunya. Foto de Xavi Soler

Presentació al Centre Excursionista de Catalunya. 5 de febrer 2013. Foto de Xavi Soler

Presentació a Esparreguera amb la regidora Montserrat Vilardosa d'Esparreguera i el regidor Pere Oleart d'Olesa de Montserrat. 13 de febrer del 2013

Presentació a Esparreguera amb la regidora Montserrat Vilardosa d’Esparreguera i el regidor Pere Oleart d’Olesa de Montserrat. 13 de febrer del 2013