Sant Jordi, el dia més bonic de l’any. Un dia en què es regalen flors i llibres, és a dir, amor i cultura! No em direu que no és bonic?! Amb aquest escrit vull explicar com va anar la presentació del nou llibre la crònica de la diada de Sant Jordi a Olesa de Montserrat.
Cal començar dient de què aquest any he publicat un nou llibre juntament amb el mestre Miquel Guillamón i Casanovas, d’ofici fuster durant la seva etapa laboral i des del 1980 poeta i artista.
El llibre es diu L’aigua: patrimoni d’Olesa de Montserrat. Itineraris poètics. Volum II. Com es pot veure, és el segon tom d’un projecte artístic editat per la Comunitat Minera Olesana que posa en harmonia l’art -especialment la poesia- amb la geografia.

Els dos volums del llibre
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE a la Comunitat Minera Olesana
El volum II va ser presentat el dia 21 d’abril a les 19.00 hores a la seu social de la Comunitat Minera amb la presència d’una setantena de persones. Tot seguit es descriu com va anar la presentació detalladament.
A la tribuna érem presents el Joan Arévalo Vilà (President de la Comunitat Minera Olesana), el Xavier Rota Boada (regidor de Cultura de l’ajuntament d’Olesa de Montserrat), Miquel Guillamón Casanovas(coautor del llibre) i jo mateix, Joan Soler Gironès (coautor del llibre).
Va començar la intervenció el Joan Arévalo fent referència a què és la Comunitat i com aquesta va nàixer. Seguidament va fer referència als dos llibres i com és d’interessant per la Comunitat haver confeccionat aquests dos volums.

Fotografia general de la Sala. Foto: Quim Moreno
Seguidament vaig parlar jo, Joan Soler i Gironès, explicant com es va elaborar. Vaig començar fent referència en aquell 21 d’abril fa 4 anys enrere. Resultava ser que al mateix dia, hora i lloc, estava presentant el meu primer llibre, la Guia Excursionista. Olesa de Montserrat i entorns i que ha estat el causant de què avui n’estigui presentant un altre, de fet, la cinquena publicació.
El 9 de juny del 2015 es va presentar el primer tom del llibre de l’aigua i avui, 10 mesos després, es presenta el segon volum. El primer està enfocat amb itineraris del medi natural i el segon del medi urbà. Tot va començar fa dos anys, al 2014, quan el dia de la diada de Sant Jordi, a la tarda, en una conversa informal a peu de carrer amb el Joan Arévalo de la Comunitat Minera Olesana, em va preguntar si volia col·laborar amb en Miquel Guillamón per fer un llibre d’itineraris a partir de les seves poesies. La resposta fou SÍ, sense gaires pensaments. En aquell moment no coneixia al poeta Miquel.
Uns dies després, em vaig reunir amb en Miquel Guillamón i vam mirar les poesies, vam començar a idear com confeccionar el llibre. A partir d’aquí, amb la supervisió del Miquel, vaig començar a dissenyar i redactar els itineraris temàtics i que anessin amb sintonia amb les seves poesies. Avui doncs, dono les gràcies al Miquel per haver confiat en mi per acompanyar-lo en aquest projecte.
Les poesies són el cos, i les descripcions i itineraris, el vestit (Joan Soler Gironès)

Els dos autors. Foto: Quim Moreno
Els itineraris, durant i després de ser redactats i dissenyats, els hi va tocar fer una revisió externa per part de l’Arxiu Històric Municipal d’Olesa de Montserrat (AHMOM) i del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO), concretament el Toni Pérez i el Jaume Morera Guixà respectivament, i altres persones que també es van sumar per revisar-ho. A la presentació vaig fer esment de què jo tinc 24 anys acabats de fer i hi ha moltes coses que no les he viscut i vaig voler que fos revisat externament i expressa.
Després va tocar fer el disseny i maquetació del que havia d’esdevenir un llibre. Aquesta tasca va anar a càrrec del Jaume Morera i Barreda que li dóna un toc molt atractiu i interessant i que provoca que el llibre agradi molt. Per exemple, de la Guia Excursionista s’han arribat a vendre més de 1.000 llibres i un dels fets claus és la maquetació i el disseny.
Pel que fa a la confecció interna del llibre, hi ha 7 itineraris i 1 d’especial, que n’és l’últim. Aquest darrer, és un itinerari imaginari amb les poesies més boniques d’en Miquel i que fan referència a Olesa de Montserrat i a temes generals.

De dreta a esquerra: Sr. Joan Arévalo (president CMO), Sr. Xavier Rota (regidor Cultura), mestre Miquel Guillamón (coautor), Joan Soler Gironès (coautor). Foto: Quim Moreno
En el segon exemplar, hi ha poemes que van acompanyats de descripcions del recorregut i la recol·lecta de les històries orals, records, fets documentats i alguns d’aquests que encara no havien estat mai publicats. Per altra banda, està nodrit de fotografies fetes per diversos autors que han volgut col·laborar, entre elles, retrats del CMRO, de l’AHMOM, del Miquel Guillamón i meves, principalment.
A part del contingut i cos del treball, hi ha una part inicial i una part final. A la part inicial, per exemple, s’explica per què hi ha tanta aigua al subsòl i què és un plomer entre més explicacions. En la part final doncs hi ha annexos, biografies, agraïments i referències bibliogràfiques.
En aquest llibre, hi ha diversos objectius que es volen intentar complir: compartir coneixements i divulgar-los i donar a conèixer la riquesa d’aigua a Olesa de Montserrat i la important tasca que fa la Comunitat Minera Olesana pel poble d’Olesa de Montserrat. També vaig donar les gràcies de la important tasca que està fent la Comunitat Minera Olesana i felicitar-los.
Tot allò que aprenc, m’agrada deixar-ho escrit i explicar-ho i que vagi passant de generació en generació. (Joan Soler i Gironès)

Una imatge del llibre de camp del Guillamón que es va parlar a la presentació. Foto: Quim Moreno
Tot seguit, vaig explicar que qui era per mi el mestre Miquel i què he après d’ell en aquest temps. Primer em va sorprendre el seu vessant artístic en tots els seus sentits. Fer 3-4 poemes a la setmana des de 1980, el seu art en composar sardanes o la destresa la pintura.
Vaig també tenir l’oportunitat de recollir les històries orals que m’explicava en Miquel, que és un pou de saviesa. (Joan Soler i Gironès)
Aprofitant tota aquesta vocació i veient les seves obres, vaig proposar-li d’inserir en el propi llibre algunes partitures i pintures que també havia fet. També vaig dir i fer saber al públic present a la presentació de la memòria prodigiosa i l’amor per la fotografia del Guillamón, especialment, per les postes de Sol.
En Miquel, un caçador de postes de Sol (Joan Soler i Gironès)
La importància i popularitat de la publicació d’aquest llibre ha de ser pel Miquel, li voldria dedicar a ell. (Joan Soler i Gironès)
En Miquel, com agraïment, em va dedicar una poesia uns dies abans de la presentació i per concloure la meva intervenció, vaig pensar dedicar-li una a ell com a resposta. Així doncs, vaig decidir i atrevir-me a fer un petit vers referit a ell i llegir-lo el dia de la presentació. També en vaig llegir un a la Comunitat.
Abans de llegir-los, vaig voler donar molts agraïments. A tots els col·laboradors per cedir fotografies i coneixements, que han fet texts pel llibre, que ens han acompanyat a llocs, que ens han obert les portes de casa seva per veure els pous o caçar anècdotes, etcètera. També a l’AHMOM per la paciència en mi per fer la revisió, també al Jaume Morera i Barreda per les infinites i incalculables hores de feina de maquetació i a la Comunitat Minera per haver fet possible aquest projecte que avui culmina i al mestre Guillamón.
A la Comunitat Minera:
Als de la Minera sempre els trobaràs
ajudant als d’Olesa
Servint aigua al poble des del Mas
O bé difonent cultura i saviesa
A en Miquel:
Caminant o recitant el podràs trobar
mentre navega pels seus records
si escoltes un dels seus poemes, et sorprendrà
Com ell n’hi ha de ben pocs!

Un moment de la presentació. Foto: Quim Moreno
A l’acabar la meva part, el Joan Arévalo va tornar a agafar les paraules i va dir:
En Miquel és una persona que estima molt a Olesa, i nosaltres també l’estimem molt! (Joan Arévalo i Vilà)
Tot seguit, el mateix Joan, va passar unes diapositives del llibre de camp del mestre Miquel on es veu la seva traça artística. També va fer referència al llibre que es presenta.
Aquest llibre té molt de valor i molt poc preu (Joan Arévalo i Vilà)
Tot seguit, va parlar el mestre Miquel Guillamón i Casanovas fent una breu intervenció donant les gràcies a tothom per haver vingut. Va acabar dient, fent referència als poemes que he fet jo mateix a la presentació, la famosa cita i de forma bromista, que diu:
Qui va amb un coix, al cap de l’any ho són tots dos (Miquel Guillamón i Casanovas).
Seguidament van pujar a la tribuna en Josep Maria Pallarès i en Joan Vilà, com a rapsodes, a llegir uns poemes d’en mestre Guillemón.

Recitant les poesies d’en Miquel. Foto: Quim Moreno
Aprofito l’ocasió, amb el permís d’en Miquel Guillemón, per publicar una de les seves poesies més importants i que va merèixer ser guardonat amb el primer premi de la englantina d’Or en els Jocs Florals celebrats a Olesa de Montserrat el mes de maig del 2006.
La Meva Terra: Olesa de Montserrat
Amo tant… la meva terra
que tu, mort, a mi no em dols
sabent que em faràs desferra
perquè el vent de dalt la serra
m’hi barregi sent ja pols.
Et vull tant que t’afalaguen
i em brollen de goig dels ulls
llàgrimes que no s’amaguen,
lliscant per la cara vaguen
i en caure tu les reculls.
Tant et vull que si t’ofenen
bull la sang a dintre meu
i sento com se m’encenen
mil pensaments que em vénen
per defensar l’honor teu.
Si concebuda la vida
una dona em portà al si,
espero que, un cop finida,
tu em donaràs acollida
com la mare ho féu ahir.
3 d’abril del 2006

El regidor de Cultura, en Xavier Rota i Boada, va concloure l’acte dient que ha estat un gran encert haver fet aquests dos llibres. Va agrair-nos als autors i a la Comunitat Minera. En un moment de les seves paraules va dir:
- “Olesa i l’aigua” acabaria essent com “Olesa i l’oli” que des de sempre ha anat lligat.
- La tasca de la Comunitat és immensa i no es pot valorar. La Comunitat també és patrimoni d’Olesa.
(Xavier Rota i Boada)
L’acte va finalitzar amb la signatura de llibres als voltants de les 20.00 hores.

Foto: Quim Moreno
DIADA DE SANT JORDI a Olesa de Montserrat
A les 10.00 hores del matí, en Miquel i jo vam trobar-nos davant de la Plaça d’en Fèlix Figueras i Aragay per signar llibres. Es va notar que aquest any la festa era en dissabte i el matí va ser molt transitat. Vam signar una quarantena de llibres.
Al migdia, però, van començar a aparèixer uns núvols amenaçadors que anunciaven canvi de temps imminent i així va ser. Tot i que no va arribar a ploure, simplement quatre gotes, les llibreries presents a la plaça van decidir continuar, però amb molta alerta. El vent, però, feia acte de presència. Als volts de les set de la tarda van decidir definitivament tancar la parada. No obstant això, els carrers es van buidar i molta gent no va sortir a passejar fet que va aixafar la festa per la tarda. L’any vinent, la diada serà en diumenge i esperem que faci Sol. Sant Jordi, el dia més bonic de l’any.
El llibre es pot adquirir a les llibreries del poble o bé, si ho preferiu, a la Comunitat Minera Olesana. Properament, farem sortides seguint els itineraris urbans i llegint les poesies, però ja us anirem informant.

Els dos autors aguantant els dos volums el matí de la diada. Foto: Anna V. Carrera

Els llibres editats per la Comunitat Minera. Foto: Joan Soler Gironès

Parades de llibres a la Plaça d’en Fèlix Figueras. Foto: Jordi López Guevara

parada de venda de roses. Foto: Jordi López Guevara

Els dos autors signant llibres als olesans. Foto: Jordi López Guevara

En Josep Maria Sibina també va estar a la plaça signant els nou llibre “les poesies més atrevides”. Foto: Jordi López Guevara